Bij de Amerikaanse keuken denk je misschien al snel aan hamburgers, milkshakes, pancakes, fried bacon & eggs, en vooral grote porties. Maar dankzij immigranten uit de hele wereld en invloeden van Mexico en het Caribisch gebied is de Amerikaanse keuken ook beïnvloed door andere windstreken.
De Amerikaanse keuken
Typische Amerikaanse gerechten verschillen nogal per streek. We geven je graag de volgende tips voor een meer culinaire keuken in Amerika:
- Louisiana: mis van Creoolse en Cajun invloeden. Probeer bijvoorbeeld de jambalaya, gumbo, boudin (worst), langoesten, po’boy broodjes en muffuletta broodjes.
- Florida: de ‘Floribbean cuisine’ in het zuidwesten van de staat is feitelijk een Europese keuken beïnvloed door Caribische immigranten, vooral uit Haïti, de Bahamas, Barbados, Jamacia, Trinidad en Tabago. Er worden veel kruiden gebruikt en de nadruk ligt op vis en kip, en het gebruik van tropisch fruit.
- Utah: Mexicaanse en Creoolse gerechten. Ook vind je hier in het grensgebied met Arizona en New Mexico typische Navajo-gerechten, zoals atoo (een gerecht van schapenvlees, maïs en aardappel) en frybread (gefrituurd deeg met toppings).
- Nevada: in het noorden van de staat vind je dankzij Spaanse immigranten een keuken met Baskische invloeden.
- Texas: deze staat is bekend om de Tax-Mex fusion keuken, een licht pittige keuken met Mexicaanse invloeden. Daarnaast wordt er veel gebarbecued en vis gegeten. In Texas vindt je vooral rundvlees op de bbq, waar er in andere staten veel meer varkensvlees wordt gegeten. San Antonio heeft zelfs een UNESCO notering voor gastronomie, een van de slechts twee in de Verenigde Staten.
- New England (staten in het noordoosten van Amerika): als je van ‘seafood’ houdt, kom je hier zeker aan je trekken.
- New York stad: heeft misschien wel de grootste restaurantcultuur ter wereld. Voor elke smaak is er wel een goede keuze te vinden.
Genieten van wijn en bier
Het grootste wijngebied van Amerika vind je in California, waar er meer dan 3,500 wijnboerderijen zijn. Ten noorden van San Francisco ligt het belangrijkste gebied, de Napa Valley. Met als goede tweede de Sonoma Valley en daarna de Santa Ynez Valley ten noorden van Santa Barbara. In alle regio’s vind je erg goede witte en rode wijnen.
Maar er zijn meer uitstekende wijngebieden, zoals de Cascade Mountains in de staat Washington.
Ook de bierliefhebber komt in Amerika zeker aan zijn/haar trekken. Er zijn talloze micro-brouwerijen die hun eigen bier brouwen. Zoals in de staat Montana, waar de vruchtbare grond goed is voor graan en hop. Of rijd de Flagstaff Ale Trail in Arizona langs een aantal populaire bierbrouwerijen. Ook in Texas vind je meer dan 300 brouwerijen. In Denver in Colorado wordt meer bier gebrouwen dan in welke andere Amerikaanse stad dan ook.
In de meeste staten kun je alleen wijn kopen bij de slijterij, niet in de supermarkt. Bier is meestal wel te koop in de supermarkt.
Over Utah heerst trouwens het misverstand dat alcohol verboden is, wat wel het geval was tot 1933. Er zijn wel enkele specifieke wetten: bier van de tap mag maximaal 4% alcohol bevatten. In veel restaurants moet er eerst eten op tafel staan voordat er alcohol mag worden geserveerd. Cocktails mogen slechts een beperkte hoeveelheid likeur bevatten. En als je alcohol koopt, moet dat bij een drankenzaak die in handen is van de overheid.


