Skip to content

Beer, wolf, poema en nog veel meer

De dieren in west Amerika

Naast de overweldigende natuur zijn ook de dieren voor de meeste mensen een reden om naar West Amerika te gaan. De kans om een beer of wolf te zien, maakt elke dag weer spannend. Welke dieren zijn er eigenlijk in West Amerika?

Zwarte beer

Beren

Zwarte beren en grizzlies

De zwarte beer komt het meest voor in West Amerika. Deze kan zwart zijn, maar ook donker- en lichtbruin en zelfs wit. Wat dat betreft is de term zwarte beer wat misleidend. In veel kleinere aantallen komt daarna de bruine beer, waar de grizzly beer onder valt. Een bruine beer heeft een schouderbolling achter de rug, een zwarte beer niet. Verder heeft de bruine beer kortere ronde oren en een andere vorm van de kop. Alleen in Yellowstone en in parken tegen de Canadese grens komen grizzly’s voor. Verder zie je alleen zwarte beren. Ook in Alaska komen ze natuurlijk heel veel voor.

Een beer lijkt aaibaar, zeker de kleintjes, maar is dat zeker niet! Een beer is een wild en gevaarlijk dier. Blijf daarom op gepaste afstand. Lees meer tips over hoe een conflict met een beer te vermijden.

poema

Niet aaibaar

Poema's en wolven

De poema is een katachtige die in heel West Amerika voorkomt. De poema leeft solitair en is territoriumgebonden. Hij is niet agressief en gaat indringers het liefst uit de weg. Mocht je toch een poema tegenkomen die zijn territorium verdedigt, ren dan niet weg, maar loop langzaam achteruit. Maak je groot en zwaai met je armen om de poema weg te jagen.

Wolven vallen bijna nooit mensen aan, maar heel soms kan het gebeuren als ze bijvoorbeeld hondsdol zijn of een prooi beschermen. Dan geldt hetzelfde als voor poema’s: maak je groot en loop langzaam achteruit.

Rendier

Hertensoorten

Rendier en eland

Wie kent de kariboe ofwel het rendier niet? Al is het alleen maar van de kerstman! Ze komen vooral voor in Alaska.

De eland (of moose) is een zeer grote hertensoort met een opmerkelijke snuit. De poten zijn lang, waardoor hij in de diepe sneeuw kan lopen. Volwassen mannetjes (stieren) hebben een baard en een gewei. Dat gewei wordt tussen december en maart afgeworpen. Elanden zijn schuw. Meestal worden ze in de vroege ochtend of late namiddag gezien. De beste plekken om ze te zien zijn in Yellowstone en Yosemite National Park.

San Francisco zeeleeuwen

Zeedieren

Walvis en zeeleeuw

De walvis komt voor aan de west- en oostkust. De beste plek en tijd om ze te zien is toch wel in California tussen juli en september voor de humpback whale en blue whale, en in december/januari voor de grey whale.

Maar ook zeeleeuwen en zee-otters kunt u zeker spotten. De haven in San Francisco (Pier 39) is een zeer bekende plek om gegarandeerd zeeleeuwen te zien! Zee-otters ziet u waarschijnlijk in groepjes met elkaar spelen in het water.

Bizon

Veel meer dieren in west amerika

Bizon en zeearend

Er leven nog veel meer diersoorten in West Amerika, zoals bizons. Vroeger waren er miljoenen bizons, maar de dieren waren bijna uitgestorven. Er werd veel op ze gejaagd voor de vacht en het vlees, maar ook voor de sport en om het de indianen moeilijk te maken. In Yellowstone National Park en Theodore Roosevelt National Park komen wilde kuddes bizons voor. Er leven er nu nog zo’n 30.000 in het wild. Pas ook op als u bizons ziet. Er komen heel weinig ongelukken voor, maar het zijn er meer dan met beren…

Verschillende soorten eekhoorns zult u zeker zien. En u kunt onder meer ook coyotes, lynxen, vossen, zee-arenden en talrijke andere vogelsoorten zien.

U kunt ook slangen tegenkomen, zoals de giftige ratelslang. En ook schorpioenen en giftige spinnen. Deze dieren zijn niet agressief, tenzij ze zich bedreigd voelen. Ga in elk geval niet onder rotsen kijken en draag lange broeken en bergschoenen als je gaat wandelen.

Back To Top